Uppblåst mage? Problem med gaser i magen?

Uppblåst mage eller ballongmage som det också kallas beror oftast på för mycket gaser i magen. Det kan vara pinsamt när det bullrar och låter när man är bland folk. Det kan också kännas otrevligt eller rent av göra ont.

Bli av med uppblåst mage

Att magen blir uppsvälld är ett vanligt problem och kan bero på flera olika saker. Om du vet vad som orsakar dina problem kan du lätt göra något åt det och därmed snabbt bli av med din ballongmage.

uppblåst mage borta


Orsaker till gaser i magen

Kostens påverkan är stor när det gäller hur mage och tarmar mår och fungerar. Hur du äter maten påverkar också.

Orsaker kan t.ex. vara:

 • Att du sväljer luft medan du äter, skrattar och pratar
 • Stressar
 • Äter en kost som sätter fart på magen
 • Är förstoppad
 • Går på en antibiotikakur
 • Är intolerant mot gluten eller laktos

Låggradig inflammation kan orsaka svullen mage

Om din mage är svullen, du har värk i dina leder och du samtidigt känner dig lite deppig, kan det bero på inflammationer i kroppen. En del inflammationer är bra för kroppen. De är en del av ditt immunförsvar och tar död på bakterier och virus. Med ett blodprov kan man få ett värde på hur inflammerad kroppen är. Om det är för högt ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, ledsjukdomar, cancer och psykisk sjukdom.

Genom att äta en anti-inflammatorisk kost minskar graden av inflammation i kroppen.

Anti-inflammatoriska livsmedel:

 • Färgrika grönsaker och bär
 • Gröna bladgrönsaker
 • Fet fisk
 • Olivolja
 • Nötter och frön
 • Yoghurt
 • Grönt te
 • Kaffe

Undvik vitt socker, söta drycker, vitt mjöl och margarin för det ökar på inflammationen.


 Undvik problem med gaser i magen

 • Ät långsamt i lugn miljö och tugga maten ordentligt. Då sväljer du inte en massa luft i onödan.
 • Undvik råa hårda grönsaker, kål, lök, paprika, bönor, ärter, vetemjöl, kolsyrade drycker, alkohol och tuggummi.
 • Undvik förstoppning genom att röra på dig, äta fibrer (inte för mycket) och dricka mycket vatten.
 • Antibiotika påverkar tarmfloran. Det är bra att tillföra goda bakterier medan du går på en kur som t.ex. ”Proviva” som kan köpas i de flesta livsmedelsaffärer.

Dra ner på eller uteslut vissa livsmedel med fermenterbara (jäsningsbara) kolhydrater. Gå över till en kost med färre sådana kolhydrade en s.k. FODMAP diet.

Läs mer om mat som lugnar magen här.


Tabletter mot gaser i magen

Har du problem med att magen svullnar efter måltid? Då ska du prova detta kosttillskott. Det är baserat på kanel och pepparmintsolja och minskar gaser och uppblåsthet efter måltid. Det hjälper dig om dina problem beror på svampinfektionen Candida.

Du hittar dessa tabletter här.

tabletter mot gaser i magen


Squatty potty

Vad är nu detta för något? Jo, det är en speciell pall som man har under fötterna när man sitter på toaletten. När fötterna kommer upp från golvet en bit får du en sittställning som när du sitter på huk. Utomlands sitter man ofta på det här sättet när man ska ”uträtta sina behov” och förr i tiden satt vi även så här i Sverige.

Varför är det då bättre att sitta på det här viset?

Jo, för att ändtarmen rätas ut och avföringen får fri passage. Du blir lättare av med både avföring och luft. Istället för att luften  kör runt i tarmarna och låter illa, blir du av med den.

När du sitter som vanligt på en toalett blir det en kink på tarmen. Då blir det naturligtvis svårare att bli av med avföringen som sitter som en propp och hindrar luften från att komma ut.

Squatty Potty

Jag kan verkligen rekommendera att du införskaffar en sådan. Du kan köpa den här.


Balanserad tarmflora

En balanserad tarmflora ska bestå av en massa olika sorters bakterier. Till största delen av goda bakterier men även av en del onda som också kan fylla en funktion.

En fungerande matsmältning och en balanserad tarmflora gör att mage och tarmar kan sköta sina arbetsuppgifter. Bryta ner födan, transportera den i lagom fart, så att all näring kan absorberas samt göra sig av med slagg och onda bakterier. Hur du återställer en balanserad tarmflora kan du läsa här:

glad bakteriegod bakterieglad bakteriegod bakterie


Kosttillskott mot uppblåst mage

Förutom att äta en kost som inte är gasbildande kan man köpa olika kosttillskott.

Psylliumfröskal lugnar en orolig mage. De är fiberrika, sväller i magen och ger en ökad mättnadskänsla. De förbättrar tarmens funktion genom att lugna ner förloppet.

Det ska intas till måltid. Kan t.ex. strös över fil eller yoghurt.

Du kan beställa Psylliumfröskal här.

Probi Mage tas för att få en välbalanserad tarmflora. Du tillför kroppen goda välgörande mjölksyrabakterier. Det  är bra för matsmältningen, samt stärker ditt immunförsvar.

Du kan beställa Probi Mage här.

Probi Mage, Hälsa - Bringwell


Gör en detox

En detox är en renings- och avgiftningsmetod för kroppen. Om du bestämt dig för att gå över till en mer hälsosam kost, är det bra att börja med en utrensning av gifter och slaggprodukter som har samlats.

Att helt enkelt göra en omstart med så bra förutsättningar som möjligt. Det finns olika sätt att göra det på. Du kan göra en intensivkur på t.ex. en helg eller välja att göra det saktare under en längre period.

Läs mer om de olika kurerna här:

Bästa detoxmetoden


Kontakt med läkare

Om du följer råden ovan och inte blir av med dina magproblem bör du kontakta läkare för att göra en utredning. Dina besvär kan bero på någon tarmsjukdom såsom Crohn’s sjukdom eller IBS.

3 Trackbacks / Pingbacks

 1. Rensa Kroppen på 3 Dagar- Enkel Kur 3 Dagars Fasta - Detoxdags
 2. Bästa Detoxen - Hälsokur för Avgiftning av Kroppen - Detoxdags
 3. Rensa tarmen från gifter (juicedetox, detox te, kosttillskott) - Detoxdags

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*