Goda Bakterier i Tarmen – Vikten av en Bra Balanserad Tarmflora

Att det finns gott om goda bakterier i tarmen är helt nödvändigt för att du ska må bra och kunna hålla dig frisk. En bra balanserad tarmflora består av massor med goda bakterier, men även av en del onda som faktiskt också behövs. De får bara inte bli för många av dem.

Goda bakterier i tarmen

De probiotiska bakterierna som de goda, skyddande bakterierna också benämns är otroligt viktiga för immunförsvaret.

Dessa nyttobakterier ska bilda en barriär som ska stå emot onda bakterier. Om barriären inte är tillräckligt tät eller har en dålig sammansatt tarmflora, så kan onda bakterier via blodet komma ut i kroppens olika delar. Där kan de orsaka inflammationer som i sin tur kan leda till allvarliga sjukdomar.

Bakterierna har också till uppgift att hjälpa till med nedbrytningen av maten samt absorbera näringsämnen och mineraler som förs vidare via blodet.

För att tarmfloran ska vara i bra balans och fungera optimalt bör  ca 50% bestå av goda bakterier i tarmen.


Vad kan jag göra för att hålla min tarmflora i balans?

Motionera för det påverkar dina tarmrörelserna positivt. Ät en bra kost bestående av syrade produkter, en massa grönsaker och bär. Drick rikligt med vatten. Undvik sötsaker, alkohol och rökning. Dra ner på det röda köttet eftersom det kan skapa inflammationer i kroppen samt påverkar tarmfloran negativt.

Vanliga goda mjölksyrabakterier:

Laktobakterier och Bifidobakterier bildar mjölksyra och gör klimatet surt i tarmen. Denna miljö gör så att skadliga bakterier inte trivs och förökar sig eller helt enkelt dör.

Goda bakterier i tarmen

Ät syrade livsmedel såsom t.ex surkål, surdegsbröd, youghurt, filmjölk, inlagd gurka mm. Ta lite vinäger på salladen. Se till att de skadliga bakterierna inte får en miljö som de trivs och förökar sig i.

Om du brukar dricka te, så rekommenderar jag att du använder ett detoxte. Du hittar sådant te här.

Rensa tarmen med detox te


Neutrala bakterier i tarmen

Det är bakterier som varken anses som goda eller onda. De utgör en ganska stor del av bakteriefloran och är delaktiga i matsmältningsprocessen.


Onda bakterier i tarmen

Man kan se ett samband mellan en förändrad tarmflora och en hel rad med sjukdomar. Vid tarmsjukdomarna ulcerös kolit, crohns sjukdom, MS, parkinson, diabetes och den reumatiska sjukdomen RA (reumatoid artrit) kan man se att det finns ett samband. Flera faktorer påverkar om sjukdomar bryter ut och balansen av bakterier i tarmen är en av dem. Tarmfloran påverkar också hur du mår psykiskt och den påverkar din vikt.

Det finns en kommunikation mellan hjärnan och tarmen som går åt båda håll. Äter du mycket sötsaker blir tarmfloran sämre och sötsuget ökar. Du får tankar som, vad gott det skulle vara med choklad, glass mm. Blir du nervös inför något som ska hända eller något du ska göra t.ex. hålla en föreläsning framför en stor grupp människor, då brukar magen reagera genom att må sämre.

Bland bakteriestammarna kan man skilja på skyddande probiotiska bakterier, neutrala bakterier och potentiellt sjukdomsframkallande bakterier. Cirka hälften av tarmbakterierna bör vara probiotiska bakterier.

Vanliga onda bakterier:

Klostrider utsöndrar toxiner som kan ge diaréer.

Vibroner kan orsaka mag- och tarmkatarr. Magsjuka med kräkningar och diarreér.

Stafylokocker – en arter kan bilda gifter.

onda bakterier


Obalans i tarmfloran

Det som är största boven till obalans är antibiotika. Läkarna brukar börja med att skriva ut ett antibiotika med ett smalt spektrum, som endast tar död på få bakteriearter. Fungerar inte detta får man en antibiotikakur med ett bredare spektrum. Ju bredare spektrum, desto fler sorters bakterier dör och desto större blir obalansen i tarmfloran. Det kan ta upptill ett halvår innan bakteriebalansen är återställd efter en antibiotikakur. Antibiotikan tar även död på många goda bakterier i tarmen.

Andra orsaker till obalansen kan bero på kost, stress eller sjukdomar.

Det finns många olika detoxkurer som hjälper till att återställa balansen i tarmfloran. Ordet detox betyder avgiftning och är en förkortning av det engelska ordet detoxification. Med en sådan kur rensar du bort onda bakterier och tillför goda bakterier i tarmen.

På den här sidan kan du få förslag på olika kurer.

Bästa detoxmetoden

Vill du pröva en kort 3-dagars detoxkur med frukt och grönsaksjuicer, så hittar du den kuren här.


Hur vet jag om jag om tarmfloran är i obalans?

Du känner det på lukten. En frisk tarmflora medför en avföring som inte luktar så illa, medan en dålig tarmflora medför en starkt illaluktande avföring. Om tarmfloran är i balans är magen lugn.


Tarmens storlek och yta

Tarmen består av tunntarmen som är ca 5  meter lång och tjocktarmen som är ca 1,5 meter lång. Tarmen är väldigt veckad och det innebär att ytan på tarmen är jättestor. Om man rätar ut den blir ytan ungefär lika stor som en tennisplan. Det finns miljarder bakterier i tarmen tillsammans väger de ca 1-2 kg.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Uppblåst mage? Problem med gaser i magen? - Detoxdags
  2. Rensa Kroppen på 3 Dagar- Enkel Kur 3 Dagars Fasta - Detoxdags
  3. Rensa tarmen från gifter (juicedetox, detox te, kosttillskott) - Detoxdags

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*