Plocka Strandnypon – Eget Nyponte eller Nypondryck

I augusti – september brukar man kunna plocka strandnypon. Då lyser nyponen vackert med sin orangea färg i solskenet. De är riktiga små c-vitaminbomber. I wikipedia kan du läsa att en kopp nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner.

På ”min” strand är det bara jag som plockar. Jag tror inte att det är så många personer som vet hur nyttiga de är för hälsan. Jag tror också att många tycker det är för mycket besvär med att ta tillvara dem. Det behöver inte alls vara så jobbigt, om man gör på mitt enkla sätt.

I de recept jag kikat på har de betonat hur viktigt det är att ta bort fröna, för att de kan klia i halsen. Det struntar jag i för då hade det blivit alldeles för jobbigt. Jag använder en sil och får inga frön i halsen. Skulle jag vara tvungen att ta bort alla frön, så skulle inte jag heller plocka strandnypon.

plocka strandnypon

Plocka strandnypon

Rosenbuskar har ju taggar, så plocka försiktigt. Jag brukar noppa av busen med en gång, så att det är gjort. Det är verkligen avstressande att stå en vacker höstdag och plocka de fina små frukterna. Det går ju inte heller att skynda sig för då sticker man sig.

strandnypon


Eget nyponte

Om du sköljer dina nypon så låt dem torka innan du mixar dem. Jag mixade mina i den här.

Obs! Lägg inte i så många nypon åtgången som bilden visar för det klarar inte mixern av. Den här mixern klarade ca 2 nävar med nypon åt gången.

mixa nypon

Bred ut de krossade nyponen i en långpanna och torka i varmluftsugn 50°. Mitt nyponlager blev ganska tjockt och det tog  6 timmar innan det var riktigt torrt. Man måste röra om emellanåt.

torka nypon i ugn

Teet är nu färdigt att använda. Ta ungefär dubbelt så mycket av detta te som vad du brukar använda. Låt dra ca 10 min. Lägg ett fat över koppen medan det drar för att det inte ska kallna.

Njut av ditt goda ekologiska te som du har gjort själv.

Du kan också låta det kallna och dricka som bordsvatten med nyponsmak. Spä det gärna med lite extra vatten.


Teer som boostar immunförsvaret

C-vitamin som nypon är fulla av hjälper till att höja immunförsvaret. Andra teer har också en renande och avgiftande verkan. De kallas detoxteer. Här kan du läsa mer om dem.


Nypondryck

Jag har också gjort nypondryck med mycket nyponsmak. Då har jag bara kokat upp de krossade färska nyponen. Låtit det stå och kallna och sedan silat av. Det blir en jättegod sockerfri dryck.

Har du möjlighet att plocka strandnypon så gör det. Det är verkligen värt besväret om man gör det så enkelt för sig som jag gör.


Detoxkurer

Är du intresserad av att göra en riktig detox av kroppen så kolla in den här sidan.

Bästa detoxmetoden

Är du bara intresserad av en så snabb och enkel detoxkur som möjligt t.ex. en helgkur, så klicka här.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Detox Te för Avgiftning av Kroppen - Enkel Detox kur med Te - Detoxdags
  2. Varför är det bra att dricka te? Hur påverkas hälsan? - Detoxdags

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*